Sera Aqua-Test Box (+ Cu)

Vízteszt

KiárusítvaA termék már nem elérhető üzletünkben

Leírás

A sera Aqua-Test Box (+ Cu) 9 víztesztet (beleértve a rézt is) tartalmaz az édesvíz és kerti tavak legfontosabb vízértékeinek ellenőrzéséhez.

Határozza meg a vízértékeket
A pH-érték, a karbonát-keménység (KH), az ammónium és a nitrit a víz legfontosabb paraméterei közé tartoznak. A célértékektől való extrém eltérések hirtelen akut életveszélyt jelenthetnek. Ha a hal megjelenése, viselkedése feltűnővé válik, vagy más különlegességek (pl. vízinövények hirtelen elpusztulása) észlelhetők az akváriumban, először az alapvető vízparamétereket kell ellenőrizni. A könnyen használható tesztcsíkok rutinellenőrzésekhez használhatók. A pontosabb eredmények érdekében javasoljuk a sera aqua-test box alkalmazását. A tapasztalt akvaristák a teljes keménységet, a nitrátot, a nitritet, a foszfátot, a vasat, a rézt, a klórt, a szilikátot és az oxigént is átlagos értékként kezelik az akváriumukban. Általában elegendő ezeket az értékeket időről időre ellenőrizni. Ha gyanú merül fel (pl. mérgezési tünetek, algaproblémák), ezeket a paramétereket alaposabban meg kell vizsgálni.

A praktikus hordtáskában található sera Aqua-Test Box minden szükséges anyagot tartalmaz az akvárium vízparamétereinek ellenőrzéséhez. A szállítási csomagban egy 250 ml-es sera aqua-dest is szerepel küvettatisztításhoz és bármilyen mintahígításhoz (foszfát- és réz-teszt).

A következő értékek ellenőrizhetők a sera Aqua-Test Box segítségével:

pH-érték
A pH-érték stabilizálása érdekében a karbonát-keménységnek mindig legalább 5 °dKH-nak kell lennie, különben fennáll a savösszeomlás veszélye! Ezért kérjük, mindig mérje meg a karbonát-keménységet (a sera kH-teszttel), és ha szükséges, növelje a karbonát-keménységet legalább 5 °dKH-ra (az akváriumban sera KH/pH-plusszal).

GH-teszt
A legtöbb hal élőhelyén a talaj ásványi anyagokban meglehetősen szegény. A világ számos részén azonban ez fordítva van. A vizet az esőben oldott magnézium és kalcium ásványi anyagok keményítik meg. A teljes keménység gyorsan és pontosan meghatározható a sera GH-teszttel.

KH-teszt
A karbonát-keménység (KH) stabilizálja a pH-értéket. Visszafogja például az akváriumban és kerti tóban lezajló biológiai lebomlási folyamatok és a növények szén-dioxid-fogyasztása okozta ingadozásokat. A túl alacsony (5 °dKH alatti) karbonát-keménység erős pH-ingadozást okoz (a savösszeomlás veszélye!). Az 5 és 10 °dKH közötti KH-értékek stabilizálják a pH-értékeket a közösségi akváriumokban. A Malawi- és Tanganjika-bölcsőszájúhal-félék magasabb pH- és KH-szintet igényelnek.

Ammónium/ammónia-teszt
A magas ammóniumértékek zavart bakteriális környezetet vagy annak még nem teljesen kifejlődött aktivitását jelzik a szűrőben. Az ammónia (NH3), amely ammóniumból (NH4) képződik 7 feletti pH-érték mellett, nagyon veszélyes. Már a 0,02 mg/l ammóniaérték is hosszú távon kopoltyúkárosodáshoz vezet. Ezért a pH-értéket mindig az NH4-értékkel együtt kell mérni.

Nitrit-teszt
A nitrit az akváriumban és a kerti tóban termelődik a halürülék köztes bomlástermékeként. A túlzott nitritszint veszélyes. A nitrit ammóniumból képződik, és a szűrőbaktériumok nitráttá bontják le. Ezért a nitrittartalom mellett az ammónium- és nitrátszintet is rendszeresen ellenőrizni kell.

Nitrát-teszt
A nitrát-teszttel könnyen, gyorsan és megbízhatóan határozható meg a nitrát mértéke. Ha az algák elszaporodnak, valamint gondot okoznak a halak és növények számára, a nitrát-érték valószínűleg meghaladja az 50 mg/l-t, és gyorsan problémát fog jelenteni.

Foszfát-teszt
A természetes, nem szennyezett vizekben a foszfátszintek általában nagyon alacsonyak és hiányosak. Az akváriumban vagy a kerti tóban gyakrabban fordul elő a 10,0 mg/l koncentráció. Ezeket a nagy halállomány, a foszfátban gazdag tápok és a foszfáttartalmú növényi műtrágyák okozzák. A magas foszfátszint magas nitrátszinttel kombinálva gyakran túlzott alganövekedéshez vezet.

Vas-teszt
A vas a vízinövények egyik legfontosabb mikrotápanyaga. A túl kevés vas káros rájuk nézve, azonban a túl sok károsíthatja a halakat. Nem minden vasfajtát tudnak a növények felhasználni, így a csapvízben lévő vas hátrányos lehet. A megsárgult növénylevelek (vasklorózis) a vashiány egyértelmű jelei. A 0,5 mg/l-nél magasabb értékek károsak a halakra és a növényekre.

Réz-teszt
A réz gyakran a megmagyarázhatatlan oka a halak és különösen a gerinctelenek halálának. A rézionok forrása pl. rézcsövek, gyógyszerek vagy algaellenes szerek. Már az alacsony rézkoncentráció is veszélyes a vízi élőlényekre. Ezért az akváriumvíz réztartalmát rendszeresen mérni kell.

Szakértőnk, Oliver Knott ajánlása:

A sera Aqua-Test Box segítségével mindig figyelemmel kísérheti a vízértékeket - teljesen függetlenül és önállóan!

Márka: Sera

Vásárlói vélemény magyar nyelven: Sera Aqua-Test Box (+ Cu)

Hasonló termékek:

  • placeholder
  • placeholder
  • placeholder
  • placeholder

Vásárlók, akik "Aqua-Test Box (+ Cu)" terméket rendeltek, a következőket vásárolták meg még:

  • placeholder
  • placeholder
  • placeholder
  • placeholder