A díszhalak megfelelő táplálása

A díszhalak megfelelő táplálása

Mivel etesse a díszhalakat?

Táplálja megfelelően a halakat, hogy megelőzze a problémákat az akváriumban

A haltáp rendkívül fontos és gyakran egy alábecsült tényező az akváriumban - nemcsak a díszhalak táplálására szolgál, hanem az akváriumban is problémákat okozhat nem megfelelően kezelés esetén. Gyakran előfordul azonban, hogy a problémák és a haltáp közötti közvetlen kapcsolat nem ismerhető fel. Nagyon sok akvaristának okozott már problémát, például az algák túlzott elszaporodása - mivel egyáltalán nem vették észre a táplálással való összefüggést.

Ha azonban nem szünteti meg az okot, akkor nincs fenntartható megoldás sem!

Problémát okozhat a durván összepréselt összetevőkből készült, 1000 grammos kiszerelésben megvásárolt, olcsó táppehely, amely ennek megfelelően sokáig eláll a szekrényben: a beteg halaktól kezdve, a korai elpusztuláson át, a csiga- és az algapestisig, a nem megfelelő haltáp sok csúnya dolgot eredményezhet az akváriumban.

Összefüggés a csigapestissel!

A Facebook csoportokban egy nagyon gyakran hallható tipp például, hogy ha túl sok csiga található meg az akváriumban, egyszerűen sokkal kevesebbet kell etetni - azonban van amikor nagyon kevés táplálék esetén is megjelennek a csigaproblémák. Ha a táplálék nem felel meg a halak igényeinek, vagy ha tartalmaz valamit, ami nehezen emészthető meg, akkor túl sok jön ki "hátul"... A hal nem tudja megfelelően megemészteni az ilyen táplálékot és szó szerint egyszerűen kikakilja a tápanyagot. A csigák örülnek, mert elfogyasztják a hátrahagyott terméket. Szegény halak éheznek, a csigák pedig boldogok. Hiába etetett túl keveset!

Algapestis és haltáp!

Ugyanez vonatkozik az algapestisre és az algavirágzásra is. Ha a halak nem tudják felvenni a szükséges tápanyagot, azok ürülék formájában a vízben landolnak, majd a vízbe szivároghatnak, és nemcsak az ottani akváriumi növényeket "trágyázhatják", hanem az algákat is. Ezután kétségbeesetten használhat CO2-berendezést és csinálhat más dolgokat az akváriumban - ha továbbra is ugyanazzal a szeméttel eteti az állatokat, illetve nem követi következetesen a többi intézkedést, mindig is lesznek problémák.

Haltáp és zavaros víz!

A zavaros víz gyakran a bakteriális virágzás következménye. Ezt mindenekelőtt arról ismerheti fel, hogy a víz fehéresen zavaros, azaz nem zöldes vagy barnás. Tartson rövid ideig egy fehér kártyát az üveg mögé, ha nem biztos abban, hogy a víz zöld árnyalatú. A baktériumoknak, akárcsak az algáknak, tápanyagra van szükségük, a nem jól hasznosított haltáp pedig éppen ezt biztosítja számukra. A megfelelő haltáp, könnyen emészthető tápanyagokkal a biztosíték a zavaros víz és a baktériumok virágzása ellen.

Honnan ismeri fel a jó haltápot?

A jó haltáp teljes mértékben deklarált - az összes összetevő és alapanyag átlátható felsorolása a címkén egy jó kezdet! Fontos, hogy ügyeljen arra, hogy ne legyenek olcsó töltőanyagok. Az attraktánsok jelenléte sem olyan jó jel, az aromák olykor a gyengébb minőségű nyersanyagokat hivatottak elfedni, amit a halak soha az életben nem fogyasztanának el. A halliszt nem minden hal számára egy jó táplálék - nagyon kevés hal olyan ragadozó hal, amely kizárólag más halakkal táplálkozik, hanem mindenevő, tehát főként rovarokat, növényeket és algákat fogyaszt. A halak közül még a tiszta húsevők, mint például a betta sem csak más halakkal táplálkozik a természetben, hanem férgekkel, rovarokkal, rovarlárvákkal és kis rákokkal.

Kemény táp vs. puha táp!

A kemény tápgranulátumok elharapáskor még az érzékeny hal száját is megsérthetik, ami gombás fertőzéshez vezethet. Ezt nem akarjuk! A puha tápgranulátum nemcsak azonos a természetből származó állatokkal, hanem aktívan védi a halakat a nem megfelelő táplálás következményeitől.

Tehát milyen étel jó a halaim számára?

A mindenevők

Egy közösségi akváriumban nehéz célzottan etetni. A jó hír: a legtöbb népszerű akváriumi hal, mint például a guppi, a neontetra, az angyalhal, sok harcsa és hasonlók mindenevőek, illetve nagyon jól tolerálják a növényi és állati összetevőkből készült tápokat. A Dennerle Complete Gourmet Menu granulátum például egy olyan kiegyensúlyozott, lágy állagú táp, mint a Complete Gourmet Flakes. Nem tartalmaznak hallisztet, a tápanyagok pedig annyira le vannak bontva, hogy a halak nagyon jól tudják azokat hasznosítani, így kevesebb ürüléket termelnek.

Ha szeretné, hogy a halai szebb színeket bontakoztassanak ki, használhatja a Dennerle Color Booster terméket is. Ennél a Dennerle egyszerűen egy kevés asztaxantint adott a fő táplálékhoz, amelyre a halaknak szüksége van a nagyszerű színekhez.

Ha kis halakat tartana az akváriumban, érdemes egy pillantást vetni a Dennerle's Neon & Co. Boosterre. A finomabb tápgranulátumok célzottan a pontylazacalakúak, dániók és márnák, valamint a guppik számára készült, amelyeknek a főtáp nagyobb szemcséjével problémájuk lenne. Tökéletesen fedezik a mindenevők igényeit, illetve a kiváló minőségű rovarok és krillek kielégítik az állati fehérjeszükségletet, míg a növényi összetevők biztosítják a vegetáriánus részt, amikre ezeknek a kis mindenevőknek is szükségük van.

A Guppy & Co. Booster alkalmas mindenevők számára. Számos természetes összetevőt tartalmaz, amelyek színfokozóként hatnak, és nagyszerű színeket biztosítanak, különösen a színes guppiknak. Az érzékeny és ma már sajnos igencsak betegségekre hajlamos guppikat olyan immunerősítő összetevők keverékével is támogatják, mint például a béta-glükán. Itt magasabb a növényi arány, mivel a guppi szívesen fogyaszt valami zöldet a természetben.

A Dennerle Cookies Special Menu is mindenevőknek kifejlesztett. Ezek gyorsan elsüllyedő tápchipsek a talajlakó akváriumi halak, azaz a páncélos harcsák, korbitoidok, a sokúszós csukafélék és sok harcsa számára. Természetesen egyik-másik guppi megrángatja a tablettákat, azonban mivel gyorsan elsüllyednek, az akvárium fenekén élők mindig megkapják a megfelelő adagjukat.

A specialisták!

Nemcsak mindenevő állatok élnek az akváriumban, hanem táplálékspecialisták is. Ilyen például a harcoshal. Természetes környezetükben tisztán húsevők, még csak alkalmanként sem fogyasztanak algákat. A túl sok növényi összetevőt tartalmazó táp a beleik összetapadását okozza. Akár meg is betegedhetnek, vagy korábban meghalhatnak, ezt pedig senki sem akarja! A fagyasztott és az élő táplálék egy jó választás számukra, azonban ha nincs hely a fagyasztóban, vagy nem szereti a büdös élő tápkultúrákat az ablakpárkányon, a Dennerle tökéletes alternatívát kínál Önnek a Betta Booster termékkel. Itt is található növényi arány, azonban ez viszonylag jóval alacsonyabb, mint az általános haltápok esetében. Miért tartalmaznak egyáltalán növényeket? Egész egyszerű okból - a természetben a betta növényekkel táplálkozik, ezért a zsákmányuk béltartalmában találhatók algák és hasonlók! A Betta Booster mellesleg remek táplálék gurámik számára is.

A ragadozóknak, de a mindenevőknek is egy remek változatosságot kínál az értékes, fagyasztva szárított Dennerle Calanus FD Natural. Ennél a terméknél a Dennerle a sarkvidéki zooplanktont dobozokba csomagolta - szuper aromás és minden kis és közepes méretű akváriumi hal számára megfelelő méretű. A tápanyagban gazdag Calanus FD Natural natúrtáp ideális kiegészítő táplálékként.

A Dennerle Pleco Menu célzottan azoknak a harcsáknak készült, amelyek főként az algákat fogyasztják el az akvárium üvegeiről és dekorációiról. Ilyenek például az algaevő és szívószájú halak. Leveleket tartalmaz, amelyek a harcsa számára ballasztanyagokat biztosítanak a működő bélrendszerhez, vitaminokban gazdag zöldségeket és természetesen algákat. Kis mennyiségű rovarlárva és rákfélék biztosítják az állati részt. A kemény tallérok gondoskodnak arról, hogy a harcsa ne csak egyszerűen felporszívózza a táplálékot, hanem meg is dolgozzon érte - akárcsak a természetben! Ez változatosságot garantál és küzdelmet az unalom ellen.

A Goldy Booster egy speciális granulátum aranyhalak számára. Nagyjából fele-fele arányban állati és növényi elemekre van szükségük, valamint szeretik a kicsit nagyobb granulátumokat. Dennerle ezt figyelembe vette a Goldy Booste előállításakor. Milyen jó, hogy most van egy különleges, kiváló minőségű Dennerle táp az aranyhalaknak és további fajtáiknak!

Folytassuk a táplálékspecialistákkal ... ide tartoznak a gyönyörű afrikai és dél-amerikai bölcsőszájúhal-félék is. A Cichlid Veggy a vegetáriánus, a Cichlid Carny pedig a húsevő bölcsöszájúhal-félék számára készült.

A Dennerle természetesen az akvarisztika királya, a diszkoszhal számára is készít táplálékot. Diszkoszhalakat sokszor nehéz tartani, mivel nemcsak a vízértékekkel szemben támasztanak magas követelményeket, hanem mesterséges táplálékot is nehéz beszerezni. A Discus Soft egy speciális puha granulátum, amely egy puha rovarlárva testnek érződik a diszkosz szájában, illetve nagyszerű táplálkozási élményt nyújt. Ezenkívül a gyönyörű diszkoszhalak minden olyan állati és növényi összetevővel tökéletesen el vannak látva, amire szükségük van. Természetes vízi állatokkal is mint fehérjeszállítókkal - nem dolgoztak fel emlősöket, ami nagyon fontos a diszkoszhalak egészsége szempontjából. A klasszikus szarvasmarha szív ma már nagyon ellentmondásos.

Mi az Olibettánál nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a Dennerle márkát a minőségi haltáp-sorozattal együtt meg tudtuk nyerni webáruházunk partnereként. Nálunk kizárólag a legjobb haltápokat vásárolhatja meg, amely nemhogy nem terheli meg halait, valamint az akvárium teljes biológiai rendszerét, hanem aktívan fejlesztheti azt.

Jó szórakozást kívánunk új akváriumához!