Trágyázás, fény és CO2

Trágyázás, fény és CO2

Az akváriumi növényeknek is szükségük van tápanyagra?

Trágyázás, fény és CO2

Az akváriumban összefüggés van a növények megfelelő trágyázása, a világítás és a víz CO2-tartalma között. A vízi növények csak akkor növekedhetnek jól, ha a növények növekedésének mindhárom feltétele teljesül. Ha valami nincs egyensúlyban, akkor a tápanyagellátás során hézagok keletkezhetnek, és algák vehetik át az uralmat az akváriumban.

Liebig-féle minimumtörvény

A növénynövekedés működése jól elmagyarázható Liebig minimumtörvényével. Röviden, ez a természeti törvény megmagyarázza, hogy a növekedést mindig az a tényező korlátozza, amelyből a legkevesebb van. Tehát ha túl kevés CO2 található az akváriumban, akkor nem érdemes több világítást akasztani az akvárium fölé, a növények továbbra sem nem fognak jobban fejlődni. Ha az akváriumvízben nitráthiány merül fel, akkor nem CO2-rendszerre van szükség, hanem egy jó trágyára az akváriumi növények számára. Még a legerősebb CO2-rendszer sem használ, ha a növények nem kapnak elegendő fényt... és így tovább.

Beteg növények, halvány levelek és rossz növekedés esetén először meg kell keresni az okokat, mielőtt hatékony intézkedéseket tenne. Persze lehet tapogatózni a sötétben is, és reménykedni egy véletlen találatban, azonban egy kis alapismeret segítségével elkerülhető a felesleges pénzköltés.

Az akváriumok két fajtája - súlypont az állattartáson

Alapvetően a növényesített akváriumok két fajtáját különböztetjük meg: a közösségi akvárium, illetve az egy faj számára fenntartott akvárium, amelyben az állatokon van a hangsúly. Ilyen esetben az eléggé érzéketlen, igénytelen növényekkel, mérsékelt trágyázással és közepesen erős fénnyel járhat jól. Az erősen beültetett és jól táplált tartályokban nem feltétlenül van szükség CO2-rendszerre. Ha a többi megfelelő, azaz megfelelően trágyázott és nem túl erős a fény, akkor az állatok, baktériumok és növények által kilélegzett CO2 elegendő a kevésbé igényes akváriumi növények számára. Jól növekszenek a növények, szép színeket bontakoztatnak ki, azonban összességében egy ilyen akváriumban az állatokon van a súlypont.

Ennek ellenére a növények itt is fontos szerepet játszanak! Nitrogénvegyületeket fogyasztanak, amelyek nagy koncentrációban károsak lehetnek a halakra és a gerinctelenekre, valamint oxigént termelnek, ami elengedhetetlen az akváriumi állatok számára. Ezenkívül búvóhelyet kínálnak és határokat biztosítanak az állatok számára. Ilyen egyszerűen működik egy növényesített akvárium halakkal, csigákkal, garnélarákokkal vagy rákokkal!

Trágyázás

Állatok által lakott akváriumokhoz a Dennerle Növény elixír nevű univerzális trágyát alkalmazhatja az akváriumi növények számára, hogy olyan nyomelemeket biztosítson, amelyek egyébként hiányoznának. Közvetlen vashiány esetén (a levélklorózisról, azaz fakó levelekről és világos színű hajtásvégekről ismerhető fel) jó ötlet a célzott vaspótlás, ami például az E15 FerActiv vassal nagyon jól működik. Ha a növények növekedését továbbra sem lehet serkenteni, akkor érdemes megfontolni a nitrát- és foszfátmentes V30 Complete használatát, amely még több olyan tápanyagot tartalmaz, amire a növényeknek szüksége van, valamint ami gyakran hiányzik a csapvízből. A Dennerle S7 VitaMix segítségével a szűrőben és az aljzatban lévő mikroorganizmusokról is optimálisan gondoskodhat, nem "csak" a növényekről. A baktériumok tevékenysége az akváriumban hihetetlenül fontos, mivel sok tápanyagot biztosítanak a növények számára, lebontják a szennyező anyagokat és mindenféle más hasznos dolgot végeznek. A Dennerle Perfect Plant System szett az összes fontos trágyát tartalmazza.

Az erős gyökérrendszerrel rendelkező növények, mint például a cryptocorynes vagy az echinodorus, nagyon jól elláthatók gyökértrágyával. Ehhez egy csipesz segítségével tolja a NutriBalls vagy PowerTabs termékeket a gyökerek közé a talajban, így garantálva a megfelelő mennyiségű tápanyagot - ekkora trágyát nem feltétlenül a vízoszlopon keresztül juttathat be! Különösen a garnélarák-tartályokban a gyökértrágyázás nagyon jó alternatíva az akváriumi növények számára. Mikor van itt az ideje a gyökértrágyázásnak? Ha az új hajtások csak késve nőnek és sápadtak, tápanyagot kell hozzáadni. Megjegyzés: Minden, ami a talajban van, semmiképpen nem tesz jót az algáknak... egy újabb pont a gyökértrágyázás mellett!

Világítás

A növényesített, közösségi akváriumban vagy az egy faj számára fenntartott akváriumban a világítás energiatakarékos módon a Trocal fénycsövekkel vagy a Dennerle Trocal LED-del valósítható meg. Mérsékelten trágyázott akváriumban további CO2-trágyázás nélkül, LED-világítás esetén a LED-vezérlőegységen a fényintenzitást csak állítsa közepesre, vagy korlátozza a világítás időtartamát 8-10 órára. Ha algák jelennek meg, akkor vagy módosítsa a trágyázást, vagy csökkentse egy kicsit a világítást.

CO2

Ha szeretne CO2-trágyázással egy kis lendületet adni a növényeknek, hogy még szebben növekdhessenek, akkor ezt természetesen egy állatokkal teli akváriumban is megteheti. Itt egy jó ötlet a Bio CO2-rendszer vagy egy CO2 komplett szett működtetése gáznyomásos palackkal. A "CO2 az akváriumban” című cikkünkben részletesen kifejtettük az egyes rendszerek előnyeit és hátrányait. (BEÁLLÍTÁSKOR FELTÉTLENÜL NÉZZE MEG) Nagyon fontos az akváriumvíz CO2-tartalmának ellenőrzése, hogy az állatoknak ne legyenek légzési problémái. Nem haladhatja meg a 20 mg/l-t. Az elegáns üvegből készült Dennerle Tartós teszt vagy a Correct + pH teszt nagyon egyszerűvé teszi a víz CO2-tartalmának ellenőrzését. A teljes CO2-rendszerekhez alapfelszereltségként tartozik egy tartós teszt is.

Az akváriumok két fajtája - súlypont az akváriumi növényeken

Vannak olyan akváriumok, ahol a hangsúly egyértelműen a növényeken van. Ezek az úgynevezett holland akváriumok, amelyek klasszikus növényutcákba rendezett növényzettel rendelkeznek, vagy víz feletti, illetve alatti tájat utánoz az akváriumban, és a növények mellett akváriumi dekorációkat is használ, például gyökereket vagy köveket. Gyakran nagyon igényes növényeket termesztenek itt, például vörös lombozatú vagy szokatlan levélformájú növényeket. A növénnyekkel foglalkozó akvarista nagy jelentőséget tulajdonít a növények megjelenésének, ezért az ilyen akváriumokat gyakran úgymond teljes gázzal járatják.

Egy telepített akváriumban vagy vízi környezetben általában csak néhány funkcionális állat található - amely visszatartja az esetlegesen megjelenő algákat -, vagy egy kis halraj vagy egy garnélacsoport. Emiatt az aquascapeben és más növényesített akváriumokban általában nincs nagy mennyiségű halállomány, ezért a bennük található állatok nem termelnek túl sok makrotápanyagot vagy CO2-t.

Trágyázás

Mivel nem sok állatot etetnek és tartanak ezekben az akváriumokban, a makrotápanyagok nitrát, foszfát és kálium hiánya nagyon gyorsan előfordulhat egy növénytenyésztésre összpontosító akváriumban. Ebben az esetben mindenképpen ügyelni kell a teljes ellátásra a trágyázás során. A Scaper's Green komplett trágyával nem nyúlhat mellé az erős megvilágítással és sok növénnyel rendelkező akváriumoknál. Használható heti vagy napi trágyaként. Ezenkívül természetesen használhat a gyökérnövények számára például tablettákat vagy Nurtriballst, ha azt észleli, hogy kissé meggyengültek.

Világítás

A növényesített akváriumhoz is használhat teljes megvilágítást. Az ápolt növények sok fényt vehetnek fel, hogy tökéletesen fejlődjenek. Ha sok a fény, a legtöbb akváriumi növény nagyon szilárddá válik, ami nagyon élénk, erőteljes megjelenést kölcsönöz az akváriumnak. A világítás időtartama könnyen meghosszabbítható napi 10-12 órára, esetleg akár déli világítási szünettel is, hogy a növények "levegőt vegyenek".

CO2

Nincs növényi akvárium CO2 nélkül! Ha az akváriumot teljes terhelés alatt, erős fénnyel és nagyon jó trágyázással üzemelteti, a növényeknek feltétlenül szükségük van jó szén-dioxid-ellátásra. Itt akár a CO2-tartalom 30 mg/l-re való beállításán is el lehet gondolkodni - azonban ez csak akkor lehetséges, ha érzéketlen halakat vagy garnélarákokat tart. Ellenkező esetben a 20 mg/l érték mellett maradjon a biztonság érdekében.

Jó szórakozást kívánunk új akváriumához!