A garnélák tartása

A garnélák tartása

Színes garnélarákok az akváriumban!

Németországban minimális követelmények vonatkoznak a halakra - irányelvek az akváriumban való tartáshoz, Ausztriában pedig még törvények is vannak. A halakkal ellentétben ezek a törvények és irányelvek nem vonatkoznak a garnélarákokra - ezért legálisan tarthatók 60 cm-nél rövidebb élhosszúságú akváriumokban. Egy kisebb Nano-akváriumban könnyedén elférnek a kis rákok, mivel az állatok keveset úsznak és sokat tartózkodnak a felszínen. Nano-akváriumot úgy is megtervezhet, hogy a csinos kis törperák igazán jól érezze magát benne. Figyelembe kell azonban venni, hogy a standard komplett szettekben található, 54 literes űrtartalmú belső szűrőkkel általában nem alkalmasak garnélarákok számára - bejuthatnak a szűrőbe, ahol aztán a szűrőkerék feldarabolja őket. Ebben az esetben vagy egy garnélarákokat védő belső szűrőt, vagy egyenesen a Dennerle NanoCube Complete terméket kell megvásárolnia. Ennek az elegáns darabnak minden tartozékát speciálisan a garnélarákoknak fejlesztették ki, valamint tesztelték, hogy alkalmasak legyenk a számukra.

A Nano-akváriumok nem valók kezdőknek? Ez nem igaz!

Gyakran hallani azt a kifogást, hogy a kis akváriumok nem valók kezdőknek - ez most már nyugodtan megcáfoltnak tekinthető! A technológia annyira fejlett, hogy ma már kiváló minőségű szűrők, világítási rendszerek és még a professzionális CO2-trágyázás lehetősége is rendelkezésre áll a Nano-akváriumok számára. Az akváriumi növények választéka is sokkal nagyobb manapság, és sokkal több nano-növény érhető, sőt nano-akvárium dekoráció is létezik. Ha kicsit utánaolvas, és eleve elkerül néhány alapvető, kezdő hibát, semmi sem állhat a sikeres garnélarák-tartás útjába, szóval - ne tévessze meg!

Fontos pont a garnélarák tartásakor: a víz

Sok különböző törpegarnéla él akváriumokban, amelyek különböző biotópokról származnak, ezért eltérő vízértékekre van szükségük. Ma már szerencsére a csapvíz alapján kell kiválasztania a kívánt állományt. Mivel a nano-akvárium természetesen nem túl nagy, ozmózisos vizet és ásványi sót használhat, hogy pontosan azt a vizet állítsa elő, amelyre kedvenc garnélarákjának szüksége van. Ez tényleg nem nehéz - az ásványi sót megfelelően kell kimérni és a vízhez keverni. A receptek a főzéshez bonyolultabbak.

Lágy vízi garnélarák!

A lágy vízi garnélarákra kiváló példa a népszerű vörös-fehér vagy fekete-fehér méhgarnéla, más néven Crystal Red vagy Crystal Black. Nagyon lágy vizű biotópokból származik, ezért az akváriumban is ezt kell biztosítani a számára. A méhgarnélát keményebb vízben is lehet tartani, azonban sokszor az ivadék nem képes annyira felfejlődni, vagy az állatok megbetegednek, és ennek nem feltétlenül kell így lennie. A mellékelt kanál segítségével mérje ki az ozmózisos vizet és az ásványi sót, majd adja hozzá és röviden keverje össze, majd töltse az akváriumba, kész. Ettől tényleg nem kell félni, az eljárás egyáltalán nem bonyolult. A lágy vízi garnélarák ásványi sóját a GH+ hozzáadásával ismerheti fel. A Dennerle's Bee Salt GH+ egy olyan só, amely nagyon alkalmas méhrák tartásához.

Kemény vízi garnélarák!

A kemény vízi garnélarákra kiváló példa a nagy színes csersznye garnéla. Szinte minden vízérték mellett jól érzék magukat. A viszonylag érzéketlen cseresznye garnélarák kifejezetten alkalmas kezdőknek, szívesen szaporodnak, és csapvízben is tarthatók. Miért van szükség olyan lágyító sókra a cseresznye garnéla számára, mint például a Dennerle Shrimp Salt GH/KH+? Sajnos a víz keménysége nem minden - a csapvízben mindenféle nem kívántos dolog található meg, a vízműben például a csíraszennyezés ellen néha klórt vagy ezüstöt használnak, és néhány házban még mindig rézcsövek vannak - az ezüst, a klór és a réz nagyon mérgező az akvárium lakók szempontjából! Ha nem akar ozmózisos vízzel és ásványi sóval dolgozni, akkor a vizet le kell engedni, hogy elkerülje a rézlerakódásokat. Meleg vízben több réz oldódik ki a csövekből, ezért jobb hideg cserevízzel megtölteni az akváriumot. Ha kétségei vannak, egyszerűen hagyja a fűtőberendezés előtt egy napig, hogy szobahőmérsékletű legyen. Az erős vízmozgás megbízhatóan űzi ki a klórt. Az akvárium vizét légszivattyúval is keringetheti néhány órán keresztül.

Sajnos a csapvízben lévő ezüst ellen nincs gyógymód, azonban az ezüst a garnélarák számára is egy halálos méreg. Ha biztonságban szeretné tudni az akváriumát és lakóit, jobb, ha olyan vízkondicionálót használ, amely megköti az összes veszélyes anyagot, például nehézfémeket és egyéb olyan anyagokat, amelyekre senkinek nincs szüksége a csapvízben. A Dennerle Clear Water elixír és az Aqua elixír ilyen vízkondicionálók. A Dennerle Clear Water elixírrel a víz elsőre kissé zavarossá, majd teljesen tiszta és ragyogóan átlátszóvá válik.

A hőmérséklet az akváriumban!

A legtöbb törpegarnéla nem trópusi területekről származik, így nincs is szüksége olyan borzasztóan melegre az akváriumban. A szobahőmérséklet, azaz 18-24 °C elegendő számukra. Fűtőberendezés csak akkor szükséges, ha melegebb területekről származnak a garnélák, vagy ha hideg van az otthonában. A Dennerle ebben az esetben ideális fűtési megoldásokat kínál nano-akváriumához a Nano Thermo Compact segítségével, amelyek nem túlméretezettek, azonban ideálisak a kis vízmennyiségekhez.

Szűrő az akváriumban - Belső szűrő!

A belső szűrőket gyakran használják a nano-akváriumokban. Sajnos, a boltokban kaphatók közül nem mindegyik alkalmas garnélarákok számára, mivel a szűrők nagy réseken keresztül szívják fel a vizet, amelyeken a kisebb állatok is átjutnak. Sajnos ezeknek a belső szűrőknek a belső működése úgy van kialakítva, hogy a szűrőkerék közvetlenül a rések mögött található meg - így szó szoros értelmében felaprítja a garnélarákokat. A Dennerle a nano-sarokszűrővel megoldotta a problémát. A rések itt is megvannak, azonban a szűrőt úgy alakították ki, hogy a legkisebb garnéla se tudjon bejutni a szűrőbe, a szűrőkerékhez. Ha ez nem elég Önnek - semmi gond, a kínálatban talál egy finom rácsot a szűrőhöz: Dennerle Baby Protect. A szűrő pillanatok alatt teljesen biztonságos a bébirákok számára. A sűrűbben lakott akváriumokhoz, ahol sok táplálékot elfogyasztanak, illetve ahol a szűrőnek jobban kell teljesítenie, a Baby Protect helyett a Nano Filter Extension termék használatát ajánljuk, mellyel gyakorlatilag megduplázható a szűrőkapacitás.

Szűrő az akváriumban - Külső szűrő és akasztós külső szűrő!

A külső szűrők és akasztós külső szűrők, mint például a Dennerle Nano Scaper Flow Hangon szűrő, nem az akváriumon belül, mint egy belső szűrő, hanem azon kívül használható. Az akasztós külső szűrő az akváriumüvegen lóg, a külső szűrő a tartály mellett vagy alatta, az akvárium szekrényben található. Előnye: nem foglalnak helyet az akváriumban (és őszintén szólva a belső szűrők néha kicsit csúnyák...).

A külső szűrő és akasztós külső szűrő esetében a vízbemenet gyakran gyenge pont a garnéla-akváriumban - a rések meglehetősen nagyok, és a szűrő belső működése sem veszélytelen a garnélarákokra. Ezeket a vízbevezető nyílásokat megfelelő szűrőszivaccsal vagy rozsdamentes acélcsővel biztonságosabbá teheti.

Szűrő az akváriumban - Alapok!

Nem számít, milyen típusú szűrőt választ, annak éjjel-nappal futnia kell. A szűrőben a tényleges tisztítási munkát a baktériumok végzik, amelyek lebontják a vízben található szerves anyagokat, amelyek potenciálisan károsak a garnélarákokra, és ártalmatlanná teszik azokat. Ehhez viszont oxigénre van szükségük, amit az akvárium friss vízéből nyernek. Ha egyik napról a másikra kikapcsolja a szűrőt, akkor meghalnak, és nem hatnak a továbbiakban... szóval ne feledje: a szűrőnek mindig mennie kell.

A szűrő megtisztítása akkor esedékes, ha érzékeli, hogy láthatóan kevesebb víz jön ki belőle - akkor a szűrőanyag eltömődött. A szűrőbetéteket és hasonló szivacsos anyagokat egyszerűen ki kell mosni folyó víz alatt - tisztítószerek nélkül! Ha már nem tudja megtisztítani, ami például a szűrőgyapjú esetén is megtörténhet, új szűrőpatront kell használni.

Levegőztetés az akváriumban!

A növények napközben oxigént termelnek a vízben, éjszaka pedig elhasználják azt. Ha egyik napról a másikra oxigénhiány lép fel, ami a jól növényesített akváriumokban előfordulhat, hatékony lehet az akvárium levegőztetése. Amikor a víz hőmérséklete emelkedik, például nyáron, kevesebb oxigén tárolására képes. Ebben az esetben igazán hasznos az akvárium levegőztetése levegőztető kővel és légszivattyúval vagy oxidálószerrel. Így több oxigén képződik, ami jót tesz az akvárium lakóinak.

Táptalaj az akváriumban

Egy semleges természetes kavics, mint például a Dennerle Plantahunter kavics vagy Garnéla kavics ideális a meglehetősen kemény vízből származó garnélarákok (cseresznye és társai) számára. Engedje el magát, és használjon különböző színű vagy szemcseméretű kavicsokat. A lágy vízből származó garnélarákok, például a méhrák vagy a tajvani, szeretnek sötét talajon ejtőzni, amely stabilizálja a vízértékeket és lágyabbá teszi a vizet. A Dennerle Shrimp Soil egy tökéletes választás ehhez.

Bevezetési idő

Az akváriumnak nincsenek kerekei! Ennek ellenére azt mondják, hogy a medencét be kell vezetni. Ez azt az időt jelenti, amelyre az akvárium biológiájának szüksége van az elinduláshoz. Hagyja, hogy az új akvárium legalább két hétig álljon, anélkül, hogy állatokkal betelepítette volna. A többi teljesen Önre van bízva: ültethet növényeket, feltöltheti vízzel, és elindíthatja az olyan technológiákat, mint a szűrők, lámpák és - ha rendelkezésre állnak - CO2-berendezések. Így kialakulhatnak a szükséges baktériumok, amelyek a mérgező ammóniát és a nitritet viszonylag ártalmatlan nitráttá alakítják át. Felgyorsíthatja a baktériumok képződését az akvárium beoltásával, azaz élő szűrőbaktériumokat tartalmazó baktériumkészítmények hozzáadásával a friss akváriumhoz. A Dennerle Starter Rapid például egy erősen ajánlott termék erre a célra.

Ezután érdemes tovább táplálni a még üresnek tűnő, azonban mikroszkopikusan látható kicsi élettől nyüzsgő akváriumot: a baktériumoknak táplálékra van szükségük, hogy jól szaporodhassanak. Tegyen egy kevés garnélatápot az akváriumba - de csak egy keveset. Ha a bevezetési időszak után állatokat telepít, a baktériumok már jelen vannak.

Ha a bevezetési időszakban megméri a víz értékeit - például a Dennerle 6in1 tesztcsíkokkal -, akkor azt fogja tapasztalni, hogy az akvárium futásának hosszúságával megegyezően, nagyon eltérő eredményeket kap. Ennek az az oka, hogy különféle baktériumok telepednek meg és szaporodnak. Először az ammónium (NH3)/ammónia (NH4) tartalom meredeken emelkedik, majd ismét csökken, majd a halakra és gerinctelenekre mérgező nitritet (NO2) lehet mérni nagyobb koncentrációban - ez az úgynevezett nitritcsúcs. Csak akkor telepíthet az akváriumba, ha az anyag ismét a határvonal alá esik.

A Dennerle Aquarium Starter Rapid használata után előfordulhat, hogy a nitritcsúcs nagyon gyenge, vagy egyáltalán nem látható. Ha két hét után semmi sem történt, és beoltotta az akváriumot, feltételezhetően minden rendben van, és betelepítheti a garnélarákokat.

Állomány az akváriumban!

A garnélarákok kicsik, azonban társas és csoportos állatok. Az amano garnélarákok például nagyon aktívak. Sokat úsznak és általában nagyon élénkek, ezért mindkét irányban legalább 60 cm-es akváriumra van szükségük. A 10 vagy 20 literes NanoCube akváriumba más típusú törpegarnélarákokat is telepíthet. Itt nem annyira az úszótér a fontos, hanem az a felület, amelyen a törpék ejtőzhetnek és táplálkozhatnak.

Vízcsere és akváriumápolás!

Általánosságban elmondható, hogy a heti 10-30%-os vízcsere jó. Ha sokat etet és megfelelően trágyázza a növényeit, akkor inkább 50%-ban cserélje ki a vizet, hogy ne halmozódjanak fel nemkívánatos anyagok. A vízcsere során az üvegeket is megtisztíthatja. Ha ezt minden héten elvégzi, eleve nem lesz annyira piszkos, hogy az Alginatoron kívül más módszereket kelljen alkalmaznia. Sok garnéla-tenyésztőnél észrevehető, hogy nem klinikailag tisztítja meg az akvárium hátsó falát és oldalsó üvegeit, pedig a bébi garnélarákok itt növekszenek, és nagyon jól megfigyelhetők.

Ha biztos akar lenni abban, hogy vízcsere közben nem szív fel egyetlen garnélarákot sem, akkor vagy alaposan figyeljen oda, vagy egyszerűen rögzítsen a tömlőre egy nylon zoknit. Havonta egyszer kombinálja az akváriumi vízcserét az iszap felszívásával. Ez könnyen megtehető a Dennerle Iszapszívó segítségével. A szívó használata nagyon izgalmas, különösen azokon a helyeken, ahol általában táplálkoznak és ezeket a helyeket nem is szabad kihagyni.

A legjobb, ha egy locsolókannával tölti az akváriumba a friss vizet. Egy erős vízsugár felforgatná a berendezést, ezt pedig nem akarja! Ha vízkondicionálót, vízlágyító sókat vagy más vízápoló szereket használ, keverje össze ezeket az öntözőkannában lévő friss vízzel és jól keverje össze, mielőtt az akváriumba öntené.

Egyben tartja a testet és a lelket - Táplálék!

A garnélarákok mindenféle bevonatot és filmet elfogyasztanak az akváriumban: algákat, baktériumokat, egyéb mikroorganizmusokat... így nem halnak éhen olyan könnyen. A táplálékot hozzá kell igazítani a természetben előforduló étkezési szokásaikhoz - sok növényi táplálék és gerinctelen állatokból, például rovarokból (lárvákból) származó fehérje. A Dennerle sokat dolgozott ezen, és a Shrimpking-sorozat kizárólag a legjobb összetevőket tartalmazza a garnélákok hosszú és egészséges életéhez.

Egy különleges garnélatáp - Levelek az akváriumban!

A gerinctelenek származási helyén rengeteg barna, őszi levél hever a patakokban, és ez az egyik kedvenc táplálékuk. A ballasztanyagokon kívül tanninokat és humuszanyagokat is tartalmaz, amelyek támogatják a vízi rákféléket a vedlésben, sőt meg is köthetik a szennyező anyagokat. Ezenkívül különösen ízletes biofilmek képződnek rajta, amelyeket a garnélarákok nagyon szeretnek elfogyasztani. Az összes hazai lombosfa barna, őszi levelei megfelelőek. Mindig legyen két vagy három ilyen levél az akváriumban - nagyon természetesnek tűnnek, valamint egyben egy gyönyörű akváriumdíszek is. Ha nem jut hozzá tiszta levélhez, használhat ellenőrzött forrásból származó Tengeri mandulaleveleket. A Dennerle kínálatában nanok-akváriumokhoz megfelelő méretet is talál.

Táplálék növényeknek - Trágyázás az akváriumban!

Gyakran hallani: nincs trágya a garnéla-akváriumban! Réz van benne! De ne aggódjon - ha betartja az adagolási utasításokat, semmilyen akváriumi növénytrágya nem károsíthatja a kis rákokat. Ha egyáltalán tartalmaz rezet, akkor csak nagyon kis koncentrációban, amely ártalmatlan az állatokra. A Dennerle Növénytrágyákat speciálisan garnélarákok és társaik számára fejlesztették ki, valamint nem veszélyeztetik az állatokat.

Akvárium dekoráció - Gyökerek!

Sok különböző akvárium gyökér létezik, amelyek mindegyike kiválóan alkalmas garnéla-akváriumokhoz. Némelyikük kezdetben úszkál. Előzetesen megöntözheti ezeket a gyökereket, vagy egyszerűen lent tarthatja egy szikla segítségével, amíg maguktól lent maradnak. A természetes fagyökér eleinte többé-kevésbé barnára színezi az akvárium vizét. Ez nem károsítja a garnélarákokat, illetve egy idő után a hatás magától elmúlik. Röviddel a behelyezés után fehéres bevonatot fog látni néhány gyökér esetében. Ez nem penész, hanem a baktériumok szaporodása. A mikrobák felhasználják a fában lévő cukormaradványokat.

Akvárium dekoráció - Kövek!

Ha lágy vízi garnélarák, például vörös-fehér vagy fekete-fehér méhgarnéla számára hozna létre akváriumot, ügyeljen arra, hogy az akvárium kövek ne legyenek meszesek, ami megkeményítené a vizet. Ezt könnyen ellenőrizheti - egyszerűen csepegtessen a kőre egy kis ecetesszenciát vagy más erősebb savat, és nézze meg, hogy elkezd-e habosodni. Ez azt jelentené, hogy meszet tartalmaz, ezért csak olyan akváriumban szabad használni, ahol nincs savas pH-értékű lágy víz. Az ilyen kövek alkalmasabbak cseresznye garnéla-akváriumokhoz, például a Red Fire vagy a Red Sakura.

Következtetés!

Összességében ennyi - egy nem túl rövid áttekintés a garnélák tartásáról, azonban tartalmaz mindent, amit tudnia kell a sikeres elinduláshoz. Nem olyan nehéz, csak bátran!

Jó szórakozást kívánunk új akváriumához!